Voorbeeld APA-stijl: Pdf-documenten

Gepubliceerd op door Laatste update op: 27 februari 2017

Een pdf zet je volgens de APA-stijl niet altijd op dezelfde manier in je literatuurlijst.

Als je bijvoorbeeld een pdf van een boek hebt zet je die anders in je literatuurlijst dan een pdf van een rapport.

Klik op het type bron hieronder waar je het pdf-voorbeeld van wilt zien:

 

Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
6 lezers vinden dit artikel handig. 12 stemmen in totaal.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel
Scribbr prof

Geschreven door Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

17 reacties

 1. Jennifer:

  Hi Koen,

  Misschien een stomme vraag, maar.. Op een website heb ik een pdf-bestand geupload via de databanken van school (HvA). Dit is btw de link: http://www.financecontrolbase.nl.rps.hva.nl:2048/artikel/5798/Kostprijsberekening
  Ik weet nou niet hoe ik deze bron moet vermelden in APA-stijl. Moet ik in de bronvermelding de link wel bijzetten als geraadpleegd van of mag dit ook op een andere manier. Kun je mij hierbij helpen?

  Met vriendelijke groet,
  Jennifer

 2. karlijn:

  Hoi,
  Hoe kan ik een word-document vermelden in mijn bronnenlijst volgens apa? het document heb ik intern gekregen van het management, er bestaat dus geen link..

 3. yasemin:

  Hoi,
  Waar kan ik een brochure (informatief) onder categoriseren? Het is een pdf maar niet echt een rapport of tijdschrift en zeker geen boek. Hoor graag als iemand weet hoe hiermee moet worden omgegaan.

 4. Chantal stoffels:

  Hallo,
  Ik heb van de NCOI een  HKZ harmonisatiemodel (pdf) als download. Deze bijlage van de lesstof heb ik gebruikt in mijn moduleopdracht. Hoe ga ik in mijn literatuuroverzicht volgens APA dit benoemen? Dit is niet echt terug te vinden op internet. Groet Chantal

  • Wouter (Scribbr-team):

   Hoi Chantal!

   Je kunt de modellen opnemen in je bronnenlijst en hier gewoon naar refereren. Op dit deel van de website lees je meer over bronvermelding. Succes!

   Groetjes,

   Wouter

 5. Charlotte:

  Ik heb een bron waarvoor ik niet goed weet welk type bron ik het beste zou kiezen om te refereren. Het gaat over volgende bron (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK356274/). Ik heb via de databank NCBI een boek gevonden. Gelukkig voor mij geeft de databank een gratis pdf versie van dit boek. Deze heb ik dus kunnen openen via een link en vervolgens heb ik het boek zelf gedownload en opgeslagen als pdf. Van dit boek zijn er echter ook gedrukte exemplaren uitgebracht. Voor mijn referenties op te stellen gebruik ik de door Word (2016 Mac APA 6de editie) aangeboden tools. Alvast bedankt voor de hulp!

 6. Tara:

  Hoi!
  Ik wil graag een PDF-bestand gebruiken als bron voor mijn Essay, maar ik kan niet vinden wanneer het artikel geschreven is. Hoe kan ik dat opvragen?

  Groetjes Tara

 7. Hendrika:

  Hallo,
  Ik heb via google scholar een pdf bestand gevonden. Alleen ik word meteen doorgestuurd naar het pdf bestand. Ik heb dus geen link, hoe zet ik dit dan in mijn bronnenlijst.

 8. Mira:

  Ik heb een pdf bestand gebruikt waar ik naar wil verwijzen in mijn werkstuk.
  Nu heet de organisatie alleen: VOS/ABB maar nu staan er op de laatste pagina bij auteurs ook 2 namen…

  Wie is nu de auteur? De organisatie zelf of die 2 specifieke auteurs? En als zij werkzaam zijn bij VOS/ABB?? Hoe vermeld ik dit dan?

  • Wouter (Scribbr-team):

   Beste Mira,
   Ik raad je aan om naar de twee specifieke auteurs te verwijzen. Een andere optie is om de bron als volgt te noteren (voorbeeld):
   Lamb, A. & Johnson, L. (2003. oktober). Bridge building. Geraadpleegd van VOS/ABB website:
   http://www.42explore.com/bridge.htm
   Laat het weten als er nog iets onduidelijk is!
   Groetjes,
   Wouter

 9. Janneke:

  Hoi:),

  Ik heb een boek dat ik wil gebruiken in mijn literatuurlijst. Ik heb dit boek gevonden als een pdf bestand op internet. Als ik het goed begrijp hoeft de link van het pdf bestand er niet bij als het gaat om een (studie) boek?

  Dan wordt het dit:
  Ahmed, S. (2004). The Cultural Politics of Emotions. London, England: Rutledge.

  Klopt het op deze manier?

  Als de link er inderdaad niet bij hoeft… wat is daar de reden voor? Het is toch juist handig voor de lezer dacht ik.

  Alvast Bedankt!

  Groet,
  Janneke

  • lianne (Scribbr-team):

   Hoi Janneke!

   De link van het pdf bestand hoeft er inderdaad niet bij als het gaat om een studieboek dus je verwijzing klopt helemaal! Je hoeft de link niet toe te voegen omdat je het pdf bestand op deze manier ziet als een ‘echt’ boek.

   Mocht je de link wel willen toevoegen, dan kun je gebruik maken van onze APA generator! Kies in dit geval voor boek en dan bij type uitgave voor website.

   Je kunt dus een van deze twee manieren kiezen, ze zijn allebei goed :)

   Succes!

   Groetjes,
   Lianne

Reageer