Voorbeeld APA-stijl: Interview

Gepubliceerd op door Laatste update op: 17 maart 2017

Als je naar interviews verwijst volgens de APA-stijl kun je dit op twee manieren doen. Welke manier je moet kiezen, hangt ervan af of je zelf het interview hebt gehouden of dat je verwijst naar het interview van iemand anders.

 1. Heb je zelf het interview gehouden dan kun je verwijzen naar de bijlagen of je kiest voor ‘persoonlijke communicate’.
 2. Gebruik je het interview van iemand anders dan volg je de ‘normale’ regels voor het verwijzen naar een bron.

Ik heb zelf het interview gehouden

De interviews staan in de bijlagen

Verwijs naar de bijlagen waarin het interview staat waarnaar je wilt verwijzen.

Voorbeeld: Verwijzen naar interview in de bijlagen
Volgens geïnterviewde X (Bijlage 1) is … .
Zo bleek uit een interview met Y dat … (Bijlage 1).

De interviews staan niet in de bijlagen

Door ‘persoonlijke communicatie’ te vermelden geef je aan dat de documenten, oftewel je getranscribeerde interviews, niet voor derden beschikbaar zijn. Ook als je het gesprek of interview niet hebt uitgewerkt op papier gebruik je de toevoeging ‘persoonlijke communicatie’.

Persoonlijke communicatie
APA-formatNiet opnemen in literatuurlijst
In literatuurlijstNiet opnemen in literatuurlijst
In de tekst
 • Uit een interview met de afdelingsleider bleek dat … (P. Bankers, persoonlijke communicatie, 3 maart 2015).
 • Volgens P. Bankers (persoonlijke communicatie, 3 maart 2015) kan het probleem worden opgelost door … .
Persoonlijke communicatie
APA-formatNiet opnemen in literatuurlijst
In literatuurlijstNiet opnemen in literatuurlijst
In de tekst
 • In a conversation with the floor manager … (P. Bankers, personal communication, March 3, 2015).
 • P. Bankers (personal communication, March 3, 2015) suggested that the problem could be solved by … .

Alles over hoe je het interview in je scriptie gebruikt

Ik gebruik het interview van iemand anders

Het komt wel eens voor dat je infromatie uit een interview wilt gebruiken dat door iemand anders is gehouden. Bijvoorbeeld een interview van een politicus in een online artikel.

Het interview staat in een magazine/online artikel

In dit geval volg je de normale regels die gelden voor het parafraseren of citeren uit een online artikel. De auteur is de schrijver van het artikel (dus de interviewer). In de bronvermelding komt de geïnterviewde niet terug.

Dit kan een beetje gek zijn, omdat het in de bronvermelding dan niet duidelijk is dat je een persoon parafraseert die is geïnterviewd door de auteur. Het volgende voorbeeld maakt dit duidelijk.

Voorbeeld interview in een krant
Peter Hoekstra is onderzoeksjournalist voor de Telegraaf. Hij heeft Casper Hoeben geïnterviewd. Casper is verkozen tot beste docent van 2016. Peter Hoekstra heeft hierover een artikel geschreven op telegraaf.nl.
Voorbeeld verwijzen naar interview van iemand anders
Scholieren zien het liefste een rolmodel als docent: “Het is mijn ervaring dat de jongens uit de klas tegen mij opkijken en veel respect voor mij hebben, omdat ik profvoetballer ben geweest” (Hoekstra, 2016, par. 2).

In dit voorbeeld zie je dat het nu onduidelijk is dat Casper Hoeben dit heeft gezegd en niet Peter Hoekstra. Dit kun je op de volgende manier oplossen.

Voorbeeld verwijzen naar interview van iemand anders
Scholieren zien het liefste een rolmodel als docent. Zo vertelde Casper Hoeben in het artikel van de Telegraaf: “Het is mijn ervaring dat de jongens uit de klas tegen mij opkijken en veel respect voor mij hebben, omdat ik profvoetballer ben geweest” (Hoekstra, 2016, par. 2).

Omdat je nu het citaat inleidt met de naam van de geïnterviewde is het duidelijk van wie dit citaat is.

Interview in online krant
APA-formatAuteurAchternaam, EersteInitiaal. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel. Geraadpleegd van http://WebPagina
In literatuurlijstHoekstra, P. (2017, 1 maart). Docent van het jaar 2016. Geraadpleegd van http://www.telegraaf.nl/docent-van-het-jaar-2016
In de tekst
 • Zo vertelde Casper Hoeben in het artikel van de Telegraaf: “Het is mijn ervaring dat de jongens uit de klas tegen mij opkijken en veel respect voor mij hebben, omdat ik profvoetballer ben geweest” (Hoekstra, 2016, par. 2)
Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
36 lezers vinden dit artikel handig. 39 stemmen in totaal.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel
Scribbr prof

Geschreven door Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

19 reacties

 1. Mike:

  Hoi,
  als ik het interview heb uitgewerkt en hiernaar verwijs in de tekst en deze ook als bijlage heb bijgevoegd in m’n scriptie, moet ik hierover dan nog iets vermelden in de literatuurlijst?

 2. Gita Kargar:

  Hoi Bas,

  Is het coderen van een interview ook mogelijk via Microsoft Word? Zo ja hoe kan ik dit het beste doen?

  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,
  Gita Kargar

 3. Bas Swaen (Scribbr-team):

  Hoi Tessa, je verwijst naar diegene die het artikel heeft geschreven. Overigens heb je nu te maken met een bron in een bron zodra je de geïnterviewde wilt citeren.

  • Tessa:

   Bedankt voor de reactie. Maar als ik de betreffende persoon niet wil citeren, maar in eigen woorden zijn visie wil beschrijven, volstaat dan de verwijzing naar de schrijver van het artikel?

 4. Simone:

  Hoi, ik heb zelf een interview afgenomen en die niet in de bijlage opgenomen. Uit het interview heb ik in mijn resultaten deel een aantal citaten opgenomen maar ik wil ook gewoon verwijzen in de tekst naar het interview, niet als citaat zegmaar.. Hoe kan ik hier verschil in maken? Het gaat om een engelse versie..

 5. Denise:

  Goedenavond,

  Ik heb een vraagje, ik kom er nog niet helemaal uit. Ik heb een aantal citaten/uitspraken gebruikt in m`n scriptie, afkomstig van ‘anonieme’ bronnen om het zo maar te noemen.

  Ik heb de interviews uitgewerkt en bijgevoegd in de bijlagen. Hier noem ik de ondervraagden, begeleider 1, begeleider 2, etc.

  Hoe moet ik achter een citaat, naar deze persoon (anoniem) verwijzen. Er staat bijvoorbeeld: (cursief) ‘Er is geen vaste werkwijze. We worden gewoon in het diepe gegooid. We hebben meer nodig vanuit de organisatie.’

 6. pim:

  Hallo,
  Voor mijn onderzoek heb ik zes personen van hetzelfde bedrijf geïnterviewd met dezelfde vragenlijst. Uit deze interview’s komen bijna dezelfde antwoorden. Nu wil ik deze antwoorden verwerken in mijn verslag, maar vind ik het een beetje overdreven om zes bijlages toe te voegen. Is er niet een manier aan te geven dat uit zes verschillende interview’s dezelfde informatie is voortgekomen? en hoe moet ik hier dan naar verwijzen?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Pim, om het zekere voor het onzekere te nemen zou ik alle interviews toevoegen in de bijlagen. Het is niet veel werk en zo ben je wel volledig.

 7. renee:

  Moet je voor je elke afzonderlijke bron in de bijlage een nummer geven? moet dit ook in je inhoudsopgave bij een communicatieplan?

 8. renee:

  En mag je zomaar een interview weglaten in je bijlage? Dat lijkt me niet erg volledig.

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Renee, als je een interview weglaat dan zou ik hierover wel iets schrijven in je plan. Zodat de lezer weet waarom je het weglaat.

Reageer