Voorbeeld APA-stijl: Internetartikel

Gepubliceerd op door Laatste update op: 9 mei 2016

Voor het gebruik van online artikelen heeft de APA-stijl een aparte notatie. Let wel altijd op dat je de hele url (www.scribbr.nl/handig/artikel) gebruikt en niet enkel de hoofdwebsite (www.scribbr.nl).

Als de internetbron iets anders is dan een online artikel (bijvoorbeeld een foto, dataset, instagrampost of video), dan zet je het type bron achter de titel zetten tussen blokhaken.

 Internetartikel
APA-formatAuteurAchternaam, EersteInitiaal. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel [EventueelTypeInternetbron]. Geraadpleegd van http://WebPagina
In literatuurlijstWynia, S. (2015, 27 juli). Hebben overmoedige CEO’s wel geleerd van de wilde jaren? Geraadpleegd van http://www.elsevier.nl/Economie/blogs/2015/7/Hebben-overmoedige-CEOs-wel-geleerd-van-de-wilde-jaren-2662582W/?masterpageid=158566
In de tekst
 • Uit een artikel op Elsevier blijkt dat … (Wynia, 2015).
 • Uit een artikel Wynia (2015) blijkt dat … .
Open voorbeeld in APA Generator
 Internetartikel
APA-formatAuthorLastName, FirstInitial. (Year, Month Day). TitleArticle [Type]. Retrieved from http://WebAddress
In literatuurlijstWorland, J. (2015, July 27). U.S. flood risk could be worse than we thought. Retrieved from http://time.com/3973256/flooding-risk-coastal-cities/
In de tekst
 • An article on Time suggests that … (Worland, 2015).
 • In a news article Worland (2015) suggests that … .
Open voorbeeld in APA Generator
Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
31 lezers vinden dit artikel handig. 35 stemmen in totaal.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel
Scribbr prof

Geschreven door Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

20 reacties

 1. Linel:

  Ik heb nu een aantal websites waar geen auteur, publicatiedatum wordt vermeld. Wat zet in in mijn literatuurlijst? Het enige wat ik eigenlijk heb is de URL. Het is gaat om de engelse APA stijl.

 2. Marianne:

  Hallo,

  Ik begrijp het even niet meer.
  Hier noemen jullie niet erbij dat je bij een internet bron de datum wanneer je het geraadpleegd hebt erbij zet. Wat is nou de bedoeling bij een artikel van het internet?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Marianne, je plaatst alleen een raadpleegdatum bij de bron als de bron aan verandering onderhevig is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een artikel op Wikipedia. Bij veel bronnen op het internet is dit niet het geval en voldoet het om enkel de publicatiedatum van de bron te vermelden.

 3. Ashley:

  Hallo,

  Ik zit even vast.. ik gebruik een definitie uit de begrippenlijst van het CBS… Er staat alleen geen datum bij.. hoe moet dit dan APA in de literatuurlijst en in de tekst? Zonder jaartal…? 

  • Koen Driessen (Scribbr-team):

   Hoi Ashley,

   Je kunt dan, zowel in de literatuurlijst als in de tekst, “z.j” in vullen in plaats van het jaartal.

   Groetjes,

   Koen

 4. Murielle:

  Hoi,
  Ik heb een vraag. Er staat dat je maar een 1 x de bron moet vermelden in de literatuurlijst. Maar hoe kan dit het geval zijn bij de volgende situatie: Stel ik gebruik een internet artikel op de website van EPnuffic. ( apa english). Hier gebruik ik dan uiteraard de hele url, maar als ik nog een ander internet artikel gebruik dat afkomstig is van de zelfde website…. Hoe moet ik dit dan vermelden?

  • Koen Driessen (Scribbr-team):

   Hoi Murielle,

   Eigenlijk zou je steeds de specifieke url moeten vermelden die je gebruikt. Als je heel veel verschillende pagina’s van 1 website gebruikt die redelijk gelijk zijn, dan vermeld je enkel 1x de hoofdurl (www.epnuffic.nl).

   Groet,

   Koen

 5. Laurens:

  Geraadpleegd op (de gevonden info raadpleeg je op een website) of Geraadpleegd van (klinkt als letterlijk vertaald; Retrieved from)?

 6. Ansofie:

  Hallo, ik heb even een vraagje in verband met de verwijzing. In mijn tekst verwijs ik naar wat een persoon gezegd heeft in een interview dat ik geraadpleegd heb op het internet. Maar nu weet ik niet hoe ik naar dit bestand moet verwijzen. Ik weet ook niet of de verwijzing in de tekst of in de literatuurlijst moet staan. 
  Ik heb het bestand op volgende site geraadpleegd: http://www.cogis.nl/uploads/documents/591.pdf

  Kan iemand mij hierbij helpen?
  Alvast bedankt!
  Ansofie 

 7. Sander:

  Bij een internetartikel, alsmede blogposts e.d. gebruik ik meestal zowel de schrijver als het bedrijf namens wie het artikel is geschreven als auteur. De voornaamste reden is om hiermee duidelijk te maken om een compleet beeld te geven van de auteur. Alleen de schrijver geeft niet weer namens welk bedrijf het is geschreven en vice-versa. B. Swaen zegt vaak niks, terwijl Scribbr al véél meer zegt. Maar respectvol vind ik dat je de persoon zelf ook credits moet geven, vandaar dat ik altijd beide noteer.

  B. Swaen (2016, 3 oktober). [Voorbeeld APA-stijl: Internetartikel]
  of
  Scribbr (2016, 3 oktober). [Voorbeeld APA-stijl: Internetartikel]
  vind ik minder sterk dan:
  B. Swaen, Scribbr (2016, 3 oktober). [Voorbeeld APA-stijl: Internetartikel]

  Wat is het beste om te doen?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Sander, ik snap je punt maar het is niet volgens de officiële APA-regels. De APA-stijl gaat altijd uit van de auteur en niet van de website waarop het artikel is gepubliceerd. Overigens kun je aan de url ook zien dat het om de website van Scribbr gaat.

 8. Amber:

  Hallo,

  Ik heb een internetbron waar je voor moet inloggen om hem te kunnen lezen. Het gaat hier niet om intranet van het bedrijf. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

 9. Esmee:

  Hallo,

  Ik ben erg blij met jullie uitleg op deze website!

  Ik wil een citaat uit een internetbron gebruiken. Hoe kan ik dit noteren? Het artikel heeft geen paginanummer.

  Groetjes,
  Esmee

 10. sumeyra:

  Hallo ik zit vast, ik heb dus een internetbron van google Scholar. Het is tegelijkertijd ook een wetenschappelijk artikel. welke APA moet ik gebruiken om in mijn bibliografie om mijn bronnen te bewijzen?

  mijn 2de vraag is : in mijn artikel staat er geen pagina’s vermeld en ook geen volume of issue? er staat 6:51 maar ik weet niet wat dit is?

  Groetjes

  • Wouter (Scribbr-team):

   Beste Sumeyra,
   1. Je kunt beide gebruiken, het lijkt mij zelf het makkelijkste om het artikel te nemen.
   2. Als je de link naar het artikel doorstuurt zal ik het bekijken. Het kan zijn dat het volume 6:issue 51 is, maar dat kan ik zo niet met zekerheid zeggen.
   Als er geen paginanummers zijn, kun je ook altijd de paragraaf vermelden.
   Groetjes,
   Wouter

Reageer