Voorbeeld APA-stijl: Internetartikel
Voor het gebruik van online artikelen heeft de APA-stijl een aparte notatie. De bron bestaat ui vier onderdelen: de auteur, publicatiedatum, titel en de url.
Tips:
- Schrijf altijd de hele url (www.scribbr.nl/handig/artikel) op en niet enkel de hoofdwebsite (www.scribbr.nl).
- Als de internetbron iets anders is dan een online artikel (bijvoorbeeld een foto, dataset, instagrampost of video), dan zet je het type bron achter de titel zetten tussen blokhaken.
- Kun je de persoon die het artikel heeft geschreven niet vinden? Kies dan de naam van de website als auteur.
- Missen gegevens zoals de datum of titel? Dan schrijf je (z.d.) en schrijf je een omschrijving in plaats van een titel.
- Enkel wanneer de bron aan verandering onderhevig is moet je ook een raadpleegdatum vermelden.
APA-format | AuteurAchternaam, EersteInitiaal. (Jaar, Dag maand). TitelArtikel [EventueelTypeInternetbron]. Geraadpleegd van http://WebPagina |
In literatuurlijst | Wynia, S. (2015, 27 juli). Hebben overmoedige CEO’s wel geleerd van de wilde jaren? Geraadpleegd van http://www.elsevier.nl/Economie/blogs/2015/7/Hebben-overmoedige-CEOs-wel-geleerd-van-de-wilde-jaren-2662582W/?masterpageid=158566 |
In de tekst |
|
Open voorbeeld in APA Generator |
APA-format | AuthorLastName, FirstInitial. (Year, Month Day). TitleArticle [Type]. Retrieved from http://WebAddress |
In literatuurlijst | Worland, J. (2015, July 27). U.S. flood risk could be worse than we thought. Retrieved from http://time.com/3973256/flooding-risk-coastal-cities/ |
In de tekst |
|
Open voorbeeld in APA Generator |
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-) Je stem is doorgevoerd :-) Bezig met het verwerken van je stem...
34 reacties
Alette
23 april 2018 13:09Goedemorgen,
Als je informatie haalt uit de veelgestelde vragen van een website, hoe geef je dat dan weer in de tekst en in de literatuurlijst? 'Veelgestelde vragen' is niet echt een artikel toch?
Alvast bedankt!
Alette
Jimi (Scribbr-team)
27 april 2018 16:22Hoi Alette, dat is een goede vraag inderdaad! Wanneer je een directe link naar de vraag in de FAQ's hebt, kan je die gebruiken. Anders kan je in je tekst aangeven: Bedrijf X (z.d) heeft in de FAQ's enz. enz. Dan kan je gewoon de internetbron als volgt aanmaken: Bedrijf X. (z.d.) Veelgestelde vragen. Geraadpleegd op 27 april 2017, van https://link.nl
Hopelijk hielp dit!
Laure
20 februari 2018 17:25Beste Bas,
Is het toegestaan om bij meerdere auteurs et al of e.a. neer te zetten na 1 auteur of moeten alle namen uitgeschreven worden?
Alvast bedankt,
Laure
Jimi (Scribbr-team)
21 februari 2018 20:15Hoi Laure, goede vraag! Bij drie, vier of vijf auteurs schrijf je de bij de eerste verwijzing in de tekst alle achternamen op, daarna kan je voor daaropvolgende verwijzingen de eerste auteur et al. gebruiken! Mocht je meer dan 5 auteurs hebben, mag je direct et al. gebruiken. Hopelijk hielp dit :).
Bess
31 oktober 2017 15:47Hi,
Hoe refereer ik een infographic?
Groetjes,
Lianne (Scribbr-team)
2 november 2017 23:14Hoi Bess,
Je kunt naar de infographic refereren op dezelfde manier als je naar een foto, afbeelding of illustratie zou verwijzen. Succes!
Bernice
1 oktober 2017 14:02Hallo, in mijn N=1 opdracht maak ik gebruik van verschillende downloads van de website van het Nederlands Jeugdinstituut. Ik heb bij het eerste artikel in de tekst verwezen (organisatie, zj) maar aangezien ik verschillende artikelen hiervan gebruik, krijg ik een aantal dezelfde referenties, terwijl ik in de literatuurlijst naar verschillende artikelen verwijs (hopelijk een beetje duidelijk zo :)).
Kan ik dit oplossen door bijvoorbeeld met a,b,c etc te werken, of met nummers?
Alvast bedankt, groet Bernice
Jimi (Scribbr-team)
3 oktober 2017 16:13Hoi Bernice! Goede vraag :). Je kan inderdaad met behulp van a,b en c, de bronnen uit elkaar houden! Je doet dat als volgt:
De meest gebruikte betaalmiddellen in Nederland zijn iDEAL (Swaen, z.j.-a) en digitale overboeking (Swaen, z.j.-b).
In je lijst staat het dan als Organisatie. (z.j.-a). Hopelijk heb je hier wat aan! Succes :).
Marieke Kaptein
28 september 2017 22:52Hallo, Voor mijn opleiding verpleegkunde maak ik veel gebruik van de gegevens op de website volksgezondheidenzorg.info zij geven wel altijd aan waar zij de cijfers vandaan hebben, bijv het RIVm, CBS of NIVEL echter vaak zonder jaartal en niet direct te herleiden op de orginele pagina's omdat de gegevens opgeslagen staan in databases die voor normale mensen niet te raadplegen zijn.
Hoe verwijs ik dan?
En als ik dan verschillende cijfers van dezelfde website gebruik, zet ik dan alle orginele URL's in de literatuurlijst? de website zelf geeft aan achter de datum a, b, c enz. te plaatsten om zo duidelijk te maken om welke bron dit gaat.
Maar de schrijfwijzer van mijn opleiding zegt niks over of dit mag.
Alvast bedankt, Mvg, Marieke
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
29 september 2017 14:02Beste Marieke,
Dat is inderdaad een lastig probleem! Normaal gesproken zou ik je aanraden om geen gegevens uit bronnen te gebruiken die niet te controleren zijn. Aan de andere kant is een overheidsinstelling een legitieme bron. Wel geldt hier ook dat het feit dat je de informatie niet kunt controleren de bron wat minder sterk maakt.
Weet je zeker dat de onderzoeken niet openbaar zijn? Onderzoeken van overheidsinstellingen worden namelijk over het algemeen gewoon openbaar gemaakt. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om informatie over het handelen van de overheid op te vragen.
Alle verschillende pagina's die je gebruikt krijgen een aparte bronvermelding. Je onderscheidt deze van elkaar door de titel, het jaartal en de URL. Als de bronnen er in de tekst hetzelfde uitzien, kun je dat op deze manier oplossen. Dat is toegestaan volgens de APA stijlgids.
Succes!
Wouter
Luc
11 september 2017 15:25Hoi,
Ik heb een probleem. Ik heb deze site gebruikt voor informatie over het schrijven van mijn scriptie. Bijvoorbeeld die van het schrijven van een probleemanalyse. Ik hoef in het hoofdstuk 'Probleemanalyse' toch niet te verwijzen dat ik die link gebruikt heb voor hulp van het schrijven van mijn probleemstelling, althans toch niet in dat hoofdstuk, of moet ik dat juist verwijzen in de literatuurlijst?
Alvast bedankt :)
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
11 september 2017 18:17Beste Luc,
Je hoeft alleen te verwijzen naar de website als je informatie hebt overgenomen (als quote of in eigen woorden), niet als je de informatie hebt gebruikt voor het schrijven van je eigen stuk. In andere woorden, wanneer je de tips van het artikel over probleemanalyses hebt gebruikt voor het schrijven van je eigen probleemanalyse (bijvoorbeeld het stappenplan) hoef je hier niet naar te verwijzen, maar als je letterlijk informatie hebt overgenomen moet dit wel.
Succes!
Wouter
sumeyra
28 juli 2017 17:46Hallo ik zit vast, ik heb dus een internetbron van google Scholar. Het is tegelijkertijd ook een wetenschappelijk artikel. welke APA moet ik gebruiken om in mijn bibliografie om mijn bronnen te bewijzen?
mijn 2de vraag is : in mijn artikel staat er geen pagina's vermeld en ook geen volume of issue? er staat 6:51 maar ik weet niet wat dit is?
Groetjes
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
1 augustus 2017 14:51Beste Sumeyra,
1. Je kunt beide gebruiken, het lijkt mij zelf het makkelijkste om het artikel te nemen.
2. Als je de link naar het artikel doorstuurt zal ik het bekijken. Het kan zijn dat het volume 6:issue 51 is, maar dat kan ik zo niet met zekerheid zeggen.
Als er geen paginanummers zijn, kun je ook altijd de paragraaf vermelden.
Groetjes,
Wouter
Esmee
19 maart 2017 22:25Hallo,
Ik ben erg blij met jullie uitleg op deze website!
Ik wil een citaat uit een internetbron gebruiken. Hoe kan ik dit noteren? Het artikel heeft geen paginanummer.
Groetjes,
Esmee
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
21 maart 2017 15:14Hallo Esmee,
Dat is altijd fijn om te horen. Bedankt! Een voorbeeld van hoe je een citaat zonder auteur moet gebruiken, vind je hier: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/uitzonderingen-verwijzingen-de-tekst-volgens-de-apa-regels/#link-onbekendeAnoniemeAuteur
Veel succes.
Groetjes, Anna
Amber
9 januari 2017 16:46Hallo,
Ik heb een internetbron waar je voor moet inloggen om hem te kunnen lezen. Het gaat hier niet om intranet van het bedrijf. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
10 januari 2017 18:07Hallo Amber,
In dit artikel vind je hier een uitgebreid antwoord op. Als je meer hulp nodig hebt, dan kun je ons gemakkelijk via de chat bereiken. Veel succes.
Groetjes,
Anna
Sander
3 oktober 2016 03:45Bij een internetartikel, alsmede blogposts e.d. gebruik ik meestal zowel de schrijver als het bedrijf namens wie het artikel is geschreven als auteur. De voornaamste reden is om hiermee duidelijk te maken om een compleet beeld te geven van de auteur. Alleen de schrijver geeft niet weer namens welk bedrijf het is geschreven en vice-versa. B. Swaen zegt vaak niks, terwijl Scribbr al véél meer zegt. Maar respectvol vind ik dat je de persoon zelf ook credits moet geven, vandaar dat ik altijd beide noteer.
B. Swaen (2016, 3 oktober). [Voorbeeld APA-stijl: Internetartikel]
of
Scribbr (2016, 3 oktober). [Voorbeeld APA-stijl: Internetartikel]
vind ik minder sterk dan:
B. Swaen, Scribbr (2016, 3 oktober). [Voorbeeld APA-stijl: Internetartikel]
Wat is het beste om te doen?
Bas Swaen (Scribbr-team)
3 oktober 2016 10:55Hoi Sander, ik snap je punt maar het is niet volgens de officiële APA-regels. De APA-stijl gaat altijd uit van de auteur en niet van de website waarop het artikel is gepubliceerd. Overigens kun je aan de url ook zien dat het om de website van Scribbr gaat.
Ansofie
10 mei 2016 12:53Hallo, ik heb even een vraagje in verband met de verwijzing. In mijn tekst verwijs ik naar wat een persoon gezegd heeft in een interview dat ik geraadpleegd heb op het internet. Maar nu weet ik niet hoe ik naar dit bestand moet verwijzen. Ik weet ook niet of de verwijzing in de tekst of in de literatuurlijst moet staan.
Ik heb het bestand op volgende site geraadpleegd: http://www.cogis.nl/uploads/documents/591.pdf
Kan iemand mij hierbij helpen?
Alvast bedankt!
Ansofie
Bas Swaen (Scribbr-team)
15 mei 2016 19:54Hoi Ansofie, het gaat hier om een bron in een bron. Bekijk het artikel voor meer informatie hierover.
Laurens
19 april 2016 13:48Geraadpleegd op (de gevonden info raadpleeg je op een website) of Geraadpleegd van (klinkt als letterlijk vertaald; Retrieved from)?
Bas Swaen (Scribbr-team)
19 april 2016 15:27Hoi Laurens, Geraadpleegd van. Succes!
Murielle
11 april 2016 20:32Hoi,
Ik heb een vraag. Er staat dat je maar een 1 x de bron moet vermelden in de literatuurlijst. Maar hoe kan dit het geval zijn bij de volgende situatie: Stel ik gebruik een internet artikel op de website van EPnuffic. ( apa english). Hier gebruik ik dan uiteraard de hele url, maar als ik nog een ander internet artikel gebruik dat afkomstig is van de zelfde website.... Hoe moet ik dit dan vermelden?
Koen Driessen (Scribbr-team)
11 april 2016 20:41Hoi Murielle,
Eigenlijk zou je steeds de specifieke url moeten vermelden die je gebruikt. Als je heel veel verschillende pagina's van 1 website gebruikt die redelijk gelijk zijn, dan vermeld je enkel 1x de hoofdurl (www.epnuffic.nl).
Groet,
Koen
Marije
31 augustus 2017 12:00Hoe verwerk je dit in je literatuurlijst? Welke titel pagina geef je de pagina?
Lucy Vleeshouwers (Scribbr-team)
1 september 2017 19:23Hoi Marije,
In dat geval kan je de algemene url van de website gebruiken (de homepage).
Groetjes,
Lucy
Ashley
8 april 2016 21:26Hallo,
Ik zit even vast.. ik gebruik een definitie uit de begrippenlijst van het CBS... Er staat alleen geen datum bij.. hoe moet dit dan APA in de literatuurlijst en in de tekst? Zonder jaartal...?
Koen Driessen (Scribbr-team)
8 april 2016 21:54Hoi Ashley,
Je kunt dan, zowel in de literatuurlijst als in de tekst, "z.j" in vullen in plaats van het jaartal.
Groetjes,
Koen
Marianne
14 januari 2016 14:24Hallo,
Ik begrijp het even niet meer.
Hier noemen jullie niet erbij dat je bij een internet bron de datum wanneer je het geraadpleegd hebt erbij zet. Wat is nou de bedoeling bij een artikel van het internet?
Bas Swaen (Scribbr-team)
14 januari 2016 14:26Hoi Marianne, je plaatst alleen een raadpleegdatum bij de bron als de bron aan verandering onderhevig is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een artikel op Wikipedia. Bij veel bronnen op het internet is dit niet het geval en voldoet het om enkel de publicatiedatum van de bron te vermelden.
Linel
26 oktober 2015 17:13Ik heb nu een aantal websites waar geen auteur, publicatiedatum wordt vermeld. Wat zet in in mijn literatuurlijst? Het enige wat ik eigenlijk heb is de URL. Het is gaat om de engelse APA stijl.
Bas Swaen (Scribbr-team)
26 oktober 2015 18:16Hoi Linel, als auteur pak je dan de organisatie. In jouw geval de naam van de website. Als dat ook niet lukt dan spreek je van een anonieme auteur. We hebben daar voorbeelden van in het artikel met uitzonderingen. Succes!