Voorbeeld APA-stijl: Arrest en jurisprudentie

De APA-stijl heeft geen specifieke regels voor het verwijzen naar een arrest (jurisprudentie). Omdat de meeste arresten worden gepubliceerd op het internet kun je uitgaan van de regels voor een internetbron.

Als het arrest alleen achter een login te bekijken is, dan schrijft de APA-stijl eigenlijk voor dat je moet uitgaan van de regels voor ‘persoonlijke communicatie‘. Dat hoeft bij een arrest naar onze mening niet. Vrijwel alle lezers van je scriptie zullen immers toegang hebben tot de arresten.

Op de plek van de auteur vermeld je de rechtbank of instantie. Als datum kies je de publicatiedatum. Mocht het arrest een roepnaam hebben, dan kun je die op de plaats van de titel zetten. Als er geen roepnaam is, dan kun je ook het zaaknummer op die plek invullen.

 Arrest (jurisprudentie)
APA-formatInstantie. (Jaar, Dag maand). Roepnaam/zaaknummer. Geraadpleegd op Dag maand Jaarvan http://WebPagina
In literatuurlijstHoge Raad. (1965, 5 november). Coca Cola/Duchateau (Kelderluik). Geraadpleegd van https://www.navigator.nl/document/id24219651105nj1966136dosred/nj-1966-136-hr-05-11-1965-coca-cola-duchateau-kelderluik
In de tekst
  • Het Kelderluik-arrest is een van de meest bekende arresten (Hoge Raad, 1965).

De Leidraad voor juridische auteurs heeft eigen specifieke regels voor het verwijzen naar arresten en jurisprudentie.

Bekijk alle APA-voorbeelden
Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check
Betrouwbaar en snel

Nog geen reacties

Reageer